“Zonder praktische vertaling naar beweging is alles academisch” 
Te vaak zie ik ondernemers en directeuren die vastzitten in een vorm, een strategie of oude patronen. Daardoor komen ze moeilijk verder met hun bedrijf, hun plannen. Dat is geen makkelijke kritiek – het is waar iedereen vroeg of laat mee worstelt. Maar de vraag is, wie luistert er dan naar je? Wie kan je vertrouwen? Ook met je twijfels of onzekerheden? Of zoals de Amerikanen zeggen: ‘it’s lonely at the top’.

In mijn 30-jarige carrière heb ik alle rollen gehad: ondernemer, manager, investeerder en directeur. Ging ik alle fases door, van zeer succesvol tot burn-out. Maar ik ontdekte dat ik het interessanter vind om anderen te ondersteunen in hun leiderschap, hun verandering, hun succes, dan zelf de baas te zijn.

Daarom werk ik als een vertrouwensman met wie je gedurende wat langere tijd zowel de rationele als de emotionele aspecten van leiding geven kan delen. Ik geloof dat die twee elementen niet los van elkaar te zien zijn voor effectief leiderschap. Vanuit die overtuiging help ik met het zoeken en vinden van nieuwe wegen, het doorvoeren van veranderingen en het maken van keuzes om gestelde doelen te bereiken. En we kunnen natuurlijk ook gewoon een goed gesprek voeren. Ook als het niet over werk gaat.

Mijn betrokkenheid gaat ver. Als ik met je werk, ben ik er. Helemaal. Als ik mijn netwerk kan inzetten, doe ik dat. Als we in het weekend of ’s avonds moeten afspreken doen we dat. Als we een gesprek hebben van een uur, reserveer ik er twee. Just in case….

Een merkbare bijdrage aan succes op de lange termijn is voor mij een grotere beloning dan een factuur op korte termijn. Om een klant te parafraseren: ik ben liever reisgenoot, dan reisbureau. Daarom werk ik voor vrijwel al mijn klanten niet op uurbasis, maar op basis van een vaste fee per maand, gedurende een langere periode. Dat maakt de samenwerking in mijn ervaring soepeler en minder ‘gevoelig’ voor bestede tijd.